GRRR maakt complexe data inzichtelijk voor Gemeente Amsterdam

Investeringen in onderwijs voor iedereen duidelijk

De gemeente Amsterdam investeert jaarlijks €180 miljoen in onderwijshuisvesting. Het doel is dat alle kinderen in Amsterdam naar een school kunnen die bij ze past. Alle investeringen in scholen vormen samen een enorme bak data. GRRR zorgde ervoor dat complexe data nu voor iedereen op een gebruiksvriendelijke manier inzichtelijk is via de website Integraal Huisvestingsplan van gemeente Amsterdam. De investeringen van de gemeente komen niet alleen ten goede aan nieuwe gebouwen. Ook de sociale en maatschappelijke impact van deze investeringen doet er toe:

– Groene schoolpleinen voegen een groen opervlakte zo groot als Vondelpark toe
– Scholen worden gezonder gemaakt met duurzame klimaatbeheersing
– Nieuwe gymlokalen worden een sportcentrum voor de buurt

Daarnaast zijn er een aantal grote trends op lange termijn zoals groei van de stad, demografische verschuivingen binnen de stad, nieuwe vormen van onderwijs en toename van internationaal onderwijs. Deze trends maakt Grrr inzichtelijk met de nieuwe online tool. Op deze manier kunnen ook andere diensten en belanghebbenden deze informatie inzien en hun eigen plannen hierop afstemmen.

Het technische team van GRRR bouwde de nieuwe applicatie in de open source programmeertaal Go. Doordat we hebben gekozen voor een flexibele opzet, kunnen we een grote en complexe dataset koppelen die we automatisch kunnen uitbreiden en verversen. Tegelijkertijd kan de applicatie op zichzelf draaien zonder ingewikkelde back-end functionaliteit of database.