Jaarlijks onderzoekt de Gemeente Amsterdam de prestaties van haar basisscholen, om zo aan te sporen tot verbetering van de kwaliteit. De kwaliteit verbetert natuurlijk alleen als ouders deze onderzoeken ook gebruiken bij de schoolkeuze voor hun kinderen. Met een helder ontwerp en duidelijke infographics helpen wij Amsterdamse ouders om die data te gebruiken.

De Schoolwijzer past in het intensieve programma dat de gemeente startte in 2008 om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren: het programma ‘Kwaliteitsaanpak Basisonderwijs Amsterdam’ (KBA). Binnen dit programma ontwierpen wij al eerder de Kwaliteitswijzer en het praktijkboek Goed Onderwijs.

We passen startup methodes toe in een omgeving met ambtelijke processen. Dat klinkt vreemd, maar werkt heerlijk.

Jelmer Boomsma, strateeg bij Grrr

Dit hadden we een paar jaar geleden niet durven dromen. In andere steden zijn ze ook nog niet zover.

Menno van Koppen, Onderwijs Consumenten Organisatie, Trouw 2011
Strategie

Focus op de gebruiker

Hoe vertaal je de complexe en grote hoeveelheid informatie tot een simpel verhaal? Dat hebben wij gedaan door te kijken naar de behoeften van ouders. Met verschillende achtergronden en opleidingsniveau’s hebben ze allemaal andere voorkeuren. Zo vindt de ene ouder hoge scores belangrijk, terwijl andere ouders de onderwijsrichting, zoals bijvoorbeeld Montessorionderwijs zwaarder laat wegen.

Wij hebben de data vertaald naar een eenvoudig stappenplan waar ouders zelf aangeven wat zij belangrijk vinden. Daarnaast maken we het simpel om scholen te filteren en te vergelijken.

Infographics

Data laagdrempelig maken

Wij vinden het belangrijk dat niet alleen boekhouders of hoger opgeleiden het onderzoek begrijpen. Kwaliteit van het onderwijs is voor iedereen belangrijk. Door de onderzoeksgegevens te visualiseren worden de resultaten intuïtief inzichtelijk. Door complexe wegingsfactoren te verbeelden als vormen, kleuren en formaten verbetert de leesbaarheid enorm. Bovendien straalt de vriendelijke verschijning vertrouwen uit naar de lezer.

Ouders kunnen voor het eerst zien of hun kinderen risico lopen op een leerachterstand. (..) Ik wil ouders een zo reëel mogelijk beeld van scholen geven. Natuurlijk wordt de schoolkeuze niet alleen door resultaten bepaald, maar ook door sfeer. Ouders kunnen zo wel veel beter het gesprek met de leerkrachten aangaan.

Onderwijswethouder Lodewijk Asscher, Trouw 2011
Open data API

Schoolinfo is nu open data

Als onderdeel van de IBM Smarter Cities Challenge streeft Amsterdam ernaar om zoveel mogelijk gemeentelijke data openbaar te maken. Wij dragen daar aan bij met het ontwikkelen van de Schoolwijzer Open Data API. Deze hebben wij medio 2016 gepubliceerd.

Een API is de beste manier om veranderlijke gegevens toegankelijk te maken voor websites en apps. Door de API aan te roepen in een programmeertaal krijgt iedereen direct transparant inzicht in de database. Heb je nog nooit van een API gehoord? Dan heb je waarschijnlijk hulp van een programmeur nodig om er gebruik van te maken. Niet getreurd: vrijwel iedere programmeur kan met deze API overweg.

Wat kun je er nu mee? Je zou bijvoorbeeld verbanden kunnen leggen met andere gegevens die openbaar beschikbaar zijn,  of scholen linken aan geografische gegevens om op een kaart weer te geven. Als je hier plannen mee hebt gaan onze techneuten graag met je in gesprek over de mogelijkheden. Stuur dan een mail naar info@grrr.nl.

Om direct aan de slag te gaan met de actuele informatie kun je terecht op: http://schoolwijzer.amsterdam.nl/nl/api/documentatie

hackaton schoolwijzer gemeente amsterdam open data api IBM city challenge

Een organisatie als Gemeente Amsterdam kan en wil niemand uitsluiten, dan komt onze user-centered aanpak goed van pas.

Rolf Coppens, Creative Director Grrr