Enorm veel data omzetten in één handige tool

Jaarlijks onderzoekt de Gemeente Amsterdam de prestaties van haar basisscholen, om zo aan te sporen tot verbetering van de kwaliteit. De kwaliteit verbetert natuurlijk alleen als ouders deze onderzoeken ook gebruiken bij de schoolkeuze voor hun kinderen. De enorme hoeveelheid aan data was er al. Maar deze was niet nog bruikbaar voor die Amsterdammers die deze gegevens het beste kunnen gebruiken: ouders en kinderen die een school moeten kiezen. Met Schoolwijzers heldere ontwerp en duidelijke infographics helpen wij Amsterdamse ouders om die data te gebruiken.

Voor kinderen die een middelbare school kiezen bestaat ook de VO-keuzegids, de beelden uit die gids herken je aan de karakteristieke rode pijl.

Sfeer moet je proeven, kwaliteit kun je meten

En dat helpt. Ouders geven aan dat ze Schoolwijzer waarderen als hulpmiddel om de juiste schoolkeuze te maken voor, en vaak ook samen met, hun kind. Zoals een ouder met ons deelde: “Sfeer moet je proeven, kwaliteit kun je meten. Door Schoolwijzer hebben we nu toegang tot die kwaliteitsdata die altijd al gemeten werd”.

De Schoolwijzer past in het intensieve programma dat de gemeente startte in 2008 om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren: het programma ‘Kwaliteitsaanpak Basisonderwijs Amsterdam’ (KBA). Binnen dit programma ontwierpen wij al eerder de Kwaliteitswijzer en het praktijkboek Goed Onderwijs.

Door Schoolwijzer hebben we nu gelukkig toegang tot die kwaliteitsdata die altijd al gemeten werd

Een schoolkiezende ouder tijdens ons onderzoek

We passen startup methodes toe in een omgeving met ambtelijke processen. Met de Gemeente Amsterdam werkt dat heel goed en levert snel resultaten op.

Jelmer Boomsma, founder en strateeg bij GRRR

Dit hadden we een paar jaar geleden niet durven dromen. In andere steden zijn ze ook nog niet zover.

Menno van Koppen, Onderwijs Consumenten Organisatie in Dagblad Trouw
Strategie

Focus op de gebruiker

Hoe vertaal je de complexe en grote hoeveelheid informatie tot een simpel verhaal? Dat hebben wij gedaan door te kijken naar de behoeften van ouders. Met verschillende achtergronden en opleidingsniveau’s hebben ze allemaal andere voorkeuren. Zo vindt de ene ouder hoge scores belangrijk, terwijl andere ouders de onderwijsrichting, zoals bijvoorbeeld¬†Montessorionderwijs zwaarder laat wegen.

Wij hebben de data vertaald naar een eenvoudig stappenplan waar ouders zelf aangeven wat zij belangrijk vinden. Daarnaast maken we het simpel om scholen te filteren en te vergelijken.

Ouders kunnen voor het eerst zien of hun kinderen risico lopen op een leerachterstand.

Lodewijk Asccher
Infographics

Data laagdrempelig maken

Wij vinden het belangrijk dat niet alleen boekhouders of hoger opgeleiden het onderzoek begrijpen. Kwaliteit van het onderwijs is voor iedereen belangrijk. Door de onderzoeksgegevens te visualiseren worden de resultaten intu√Įtief inzichtelijk. Door complexe wegingsfactoren te verbeelden als vormen, kleuren en formaten verbetert de leesbaarheid enorm. Bovendien straalt de vriendelijke verschijning vertrouwen uit naar de lezer.

Ik wil ouders een zo re√ęel mogelijk beeld van scholen geven. Natuurlijk wordt de schoolkeuze niet alleen door resultaten bepaald, maar ook door sfeer. Ouders kunnen zo wel veel beter het gesprek met de leerkrachten aangaan.

Onderwijswethouder Lodewijk Asscher in Dagblad Trouw
Open data API

Schoolinfo is nu open data

Als onderdeel van de IBM Smarter Cities Challenge streeft Amsterdam ernaar om zoveel mogelijk gemeentelijke data openbaar te maken. Wij dragen daar aan bij met het ontwikkelen van de Schoolwijzer Open Data API. Deze hebben wij medio 2016 gepubliceerd.

Een API is de beste manier om veranderlijke gegevens toegankelijk te maken voor websites en apps. Door de API aan te roepen in een programmeertaal krijgt iedereen direct transparant inzicht in de database. Heb je nog nooit van een API gehoord? Dan heb je waarschijnlijk hulp van een programmeur nodig om er gebruik van te maken. Niet getreurd: vrijwel iedere programmeur kan met deze API overweg.

Wat kun je er nu mee? Je zou bijvoorbeeld verbanden kunnen leggen met andere gegevens die openbaar beschikbaar zijn,  of scholen linken aan geografische gegevens om op een kaart weer te geven. Als je hier plannen mee hebt gaan onze techneuten graag met je in gesprek over de mogelijkheden. Stuur dan een mail naar info@grrr.nl.

Om direct aan de slag te gaan met de actuele informatie kun je terecht op: http://schoolwijzer.amsterdam.nl/nl/api/documentatie

hackaton schoolwijzer gemeente amsterdam open data api IBM city challenge

Een organisatie als Gemeente Amsterdam kan en wil niemand uitsluiten, dan komt onze user-centered aanpak goed van pas.

Rolf Coppens, Founder en Creatief Directeur GRRR

Credits

De beelden waarin je de rode pijl ziet komen uit de Keuzegids voortgezet onderwijs Amsterdam 2017. Fotografie is gedaan door Mo Barends en Edwin van Eis (gemeente Amsterdam).

Ook meer doen met data?

In een eerste gesprek kunnen we vaak al een goed beeld geven van de mogelijkheden voor jouw organisatie. Neem mail Jelmer Boomsma of bel 020 – 020- 3207708.

  • Strategist

    Jelmer Boomsma