Een voorschool kiezen voor je kind is heel persoonlijk. Hoe faciliteer je die keuze in coronatijd?

Veel evenementen gaan al ruim een jaar niet door vanwege de coronacrisis. Een workshop Alpaca knuffelen meer of minder is natuurlijk niet erg. Maar als je evenement een belangrijk maatschappelijk doel dient, is dat natuurlijk anders.

Daarom heeft de Gemeente Amsterdam ons gevraagd hen te helpen de Dag van de Voorschool digitaal te redden.

En ja, dat is best een uitdaging.

De Voorschool is een opvang voor kinderen tussen de 2 en 4 jaar, waar ze spelenderwijs leren. Kinderen bereiden zich voor op de basisschool zodat zij een goede start kunnen maken. Alle taalachterstanden kunnen worden weggewerkt. Een zinnige zaak dus.

Ouders maken op De Dag van de Voorschool kennis met de verschillende voorscholen in de omgeving. Het kiezen van een voorschool die past bij je kind, is natuurlijk heel persoonlijk. Als GRRR gingen we graag de uitdaging aan om deze dag digitaal net zo persoonlijk, interactief en informatief te maken als normaal.

Afgelopen september vond de eerste digitale editie plaats. Toen maakte ongeveer 50% van de ouders gebruik van de digitale open dag om zich te oriënteren. Daarom heeft de Gemeente Amsterdam besloten om de Dag van de Voorschool dit jaar wederop op deze manier te laten plaatsvinden.

Digitaal tot leven wekken

Als digitale partner van de Gemeente Amsterdam bedachten wij hoe we zo’n evenement online konden laten slagen. Waarbij we de interactie van een normale open dag digitaal tot leven wekten.

Ook ondersteunden we de Gemeente Amsterdam bij de organisatie, deden inrichting van de tooling, verzorgden het ontwerp en deden de realisatie van het event platform.

Om te zorgen dat de ruim 200 voorscholen zich goed konden presenteren, én te zorgen dat ouders echt een gevoel bij een voorschool konden krijgen, trokken we alle digitale mogelijkheden uit de kast.

Tools voor laagdrempelige toegankelijkheid

Via videotours kregen ouders een algemene indruk, via live videoverbindingen gingen ze in gesprek met docenten voor meer inhoudelijke informatie en via live chat konden vragen gesteld worden aan een team van specialisten van de gemeente.

We zorgden ervoor dat de video- en chatverbindingen in een normale webbrowser gebruikt konden worden, zodat er geen externe software geïnstalleerd moet worden. Dit maakt alles erg vloeiend en toegankelijk voor ouders. Dat is extra belangrijk voor ouders die niet zo handig zijn met computers.

Daarnaast hebben we tools aangereikt waarmee de 277 deelnemende scholen gemakkelijk hun content konden insturen.

Zo kon deze belangrijke dag toch digitaal doorgaan. We hebben de website ontwikkeld in samenwerking met Press Play.