Interview in VICE over inclusieproject Studio i en GRRR

Zet die witte bril af

Dat musea en culturele instellingen zich vooral focussen op een wit en hoogopgeleid publiek is niet nieuw. We willen dit graag meer divers en veelzijdig hebben. Maar hoe start je deze verandering? Dat dit complex is, zal niemand ontkennen. Studio i pakt de handschoen op en strijd voor een meer divers museumpubliek. En vooral voor musea waar echt iedereen zich welkom voelt. Bij GRRR vinden wij dit ook belangrijk en daarom hielpen we Studio i met de ontwikkeling van hun platform dat streeft naar een inclusieve cultuur.

Studio i is ontstaan in 2018 vanuit een samenwerking tussen het Stedelijk Museum en het Van Abbemuseum in Eindhoven. GRRR is verantwoordelijk voor de website en online strategie. Studio i pleit voor toegankelijke Nederlandse musea en culturele instellingen. Én wil dat alle deze instellingen een warm welkom bieden aan elke kunstliefhebber, ongeacht culturele of sociale achtergrond, geslacht of beperking.

Zo verzorgen ze trainingen aan museummedewerkers, gidsen en vrijwilligers. Bieden ze hun expertise aan bij het ontwikkelen van inclusieve programma’s en faciliteiten zoals exposities voor bezoekers met autisme, een burn-out of slechtzienden. En geven ze workshops en kennissessies over inclusief woordgebruik.

Lees verder op VICE.