Musea alleen voor witte mensen? Een perspectiefverbredend VICE interview.

Iedereen moet het museum in kunnen én zich er welkom voelen

In musea komen toch vooral witte mensen en hoger opgeleiden? Helaas ligt deze aanname dichtbij de waarheid in de Nederlandse museumwereld. Als creatief bureau dat werkt voor organisaties als Stedelijk Museum Amsterdam en Artsen zonder Grenzen, zien we dat veel culturele instellingen, maar ook goede doelen, nog steeds een weinig divers publiek aantrekken.

“Daar kun je weinig aan doen.” Is een argument dat inmiddels niet meer opgaat. Dat vinden tenminste de partners die samen Studio Inclusie gerealiseerd hebben. Een platform dat diversiteit in musea wil stimuleren. 

Of je nu wit, gekleurd, minder goed ziende bent of in een rolstoel zit. In dit interview met VICE lees je hoe het nu staat met die missie om inclusievere musea te krijgen. Lezen dus. Ondertussen doen wij ons best om zelf ook inclusiever te worden. Bijvoorbeeld door ons team diverser te krijgen.

 

Wat is Studio Inclusie?

Studio i is ontstaan in 2018 vanuit een samenwerking tussen het Stedelijk Museum en het Van Abbemuseum in Eindhoven. GRRR is verantwoordelijk voor de website en online strategie. Studio i pleit voor toegankelijke Nederlandse musea en culturele instellingen én een plek die interessant voor elke kunstliefhebber, ongeacht je culturele of sociale achtergrond, geslacht of beperking. Zo verzorgen ze trainingen aan museummedewerkers, gidsen en vrijwilligers, en bieden ze hun expertise aan bij het ontwikkelen van inclusieve programma’s en faciliteiten zoals exposities voor bezoekers met autisme, een burn-out of slechtzienden. Ook geven ze workshops en organiseren ze kennissessies over inclusief woordgebruik.

Lees het verhaal verder op VICE.