Winnaar TFF Challenge: Houdbaar voedsel door garnalenschil

Afrikaanse tech startups gaan hun eigen weg

De Nigeriaanse biotech startup Coating+, die garnalenschillen gebruikt om voedsel langer goed te houden, wint dit jaar de TFF Challenge. Als TFF’s partner voor branding, digital en corporate storytelling zijn wij trots bij te mogen dragen aan een organisatie als TFF. En daarmee aan dit innovatieve idee.

Garnalenschillen genoeg in Nigeria. De aquacultuursector is een snel groeiende industrie in het land. Het idee van Coating+ gaat voedselverspilling tegen en verhoogt tegelijkertijd de kwaliteit en kwantiteit van het voedsel. Zoals Albert Kure van Coating+ het zelf zegt: “We gebruiken het ene probleem om het andere op te lossen”.

Coating+ is het eerste bedrijf in de wereld die deze techniek aanbiedt aan de Afrikaanse markt.

TFF Challange: een waardevol initiatief

De jaarlijkse TFF Challenge is een internationale wedstrijd, die zich sterk richt op samenwerking, en veelbelovende ideeën het duwtje in de juiste richting geeft. De ideeën bieden oplossingen om de groeiende wereldbevolking van genoeg voedsel te voorzien in de toekomst. TFF is wereldwijd een grote speler op het gebied van (financiële) support van next-generation innovatie in de voedsel- en landbouwindustrie. TFF heeft sinds de start 40 nieuwe maatschappelijke geëngageerde startups medeopgericht. De startups richten zich op vraagstukken op het gebied van voedsel, synthetische biologie, verticale landbouw, logistieke processen, nieuwe eiwitten, big data en geschikte technieken toepasbaar voor kleine boeren.

<p>Nigeriaanse biotech startup gebruikt garnalenschillen om voedsel te bewaren en wint een grote prijs</p>
Forbes

Vervolgstappen van Coating+

Coating+ bestaat uit een team van vier Nigeriaanse biochemici: Basheer Balogun, Lukman Abdulwahab en Suleiman Alakanse. Het is deze vier gelukt een veilige laag te creëren die de houdbaarheid van vers eten verlengt, en tegelijkertijd micronutriënten toevoegt om stille honger te verhelpen. Wanneer voedsel is voorzien van Coating+; bestaande uit chitosan en eiwitten van soja, gaat het drie keer zo lang mee dan normaal. Coating+ wacht momenteel op wettelijke goedkeuring voor hun product. En zijn bezig om de productie op te schalen met een vooraanstaand voedselbedrijf. Meer informatie over dit initiatief vind je hier.

Succes Coating+!