Een elegante en duurzame technische opstelling

We zijn ons bewust van de rol die tech speelt in onze wereld. Denk aan dataverzameling, gebrek aan diversiteit, misinformatie en monopolisering. Hoe kunnen we de kracht van tech inzetten op een manier die iedereen ten goede kan komen? Wij hebben oog voor duurzaamheid, privacy, inclusiviteit.

Duurzaamheid

Servers waar websites op draaien gebruiken behoorlijk wat stroom. Denk per website aan een stofzuiger die dag en nacht vol aan staat. Dat klinkt lekker schoon, maar daar denkt het klimaat anders over. Wij zijn er actief mee bezig om de impact van hosting op emissies te minimaliseren. Een website die niet bij elk bezoek vanuit een database gegenereerd hoeft te worden, kost al heel wat minder rekenkracht, en is dus duurzamer. Dit idee, dat een stap verder gaat dan het oude concept van ‘caching’, is een grote stap in het verduurzamen van websites. In combinatie met microservices voor dynamische elementen bouwen we een website die supersnel is en groener dan je Tesla.

Inclusive design en ethical tech zijn geen nice-to-haves meer. Ze zijn essentieel voor een betere gebruikerservaring.
Harmen Janssen, Tech Lead

Privacy

Veel grote techbedrijven – vooral advertentiebedrijven – verkopen jouw persoonlijke gegevens aan de hoogste bieder. Iets waar we met het initiatief je staat te koop tegen strijden.

Ook bij non-profits en overheidsbedrijven zijn onze persoonlijke data kwetsbaar voor hackers. Bij GRRR hebben we al heel lang oog voor dataveiligheid. De sites en apps die wij ontwikkelen voldoen vanzelfsprekend dan ook aan huidige en toekomstige regelgeving op het gebied van privacy en gegevensgebruik. Dat is waarom partijen zoals de Gemeente Amsterdam, het RIVM en verschillende Ministeries graag met ons samenwerken.

Ook doen we graag wat extra moeite om gebruikers te beschermen. We slaan gegevens op zo min mogelijk plekken op. En wat er nodig is aan data, verwerken we geanonimiseerd. De meeste klanten willen graag inzicht in het gebruik van de website door Google Analytics. Dat begrijpen we, maar we implementeren deze geanonimiseerd. Op deze manier komen er bij een eventuele hack niet de persoonlijke data van de klant op straat te liggen. Wel zo ethisch.

Developer Ramiro vertelt in dit artikel hoe we bij het ontwikkelen van de SpangaS-app omgingen met de data van kinderen