Een soepele gebruikerservaring voor iedereen

Je hebt waarschijnlijk wel gehoord dat in 2025 de European Accessibility Act in werking gaat treden. Het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden om je website toekomstbestendig te maken. En bovendien: 25% van de mensen heeft een vorm van een beperking. Buiten dat wij vinden dat het voor iedereen mogelijk moet zijn om het web op een gelijkwaardige manier te gebruiken, is het dus ook zakelijk slim om geen mensen buiten te sluiten van je missie. Toegankelijkheid heeft dan ook een stevige plek in onze aanpak van projecten.

Developer Michèle schreef eerder het super heldere artikel ‘Zo maak je je website toegankelijk voor iedereen in 5 stappen.’, mocht je op zoek zijn naar praktische tips.

Juist in een tijd waarin de hele wereld afhankelijk is geworden van software, vinden wij het ondenkbaar daar mensen van buiten te sluiten
Harmen Jansen, Tech Lead

Soepele gebruikerservaring ondanks beperkingen

Hoe bied je aan zoveel mogelijk verschillende mensen een soepele gebruikerservaring op je website of app? Een voorbeeld: knoppen, die verschijnen als je met een toetsenbord navigeert, waarmee je grote blokken content kunt omzeilen. Zo krijg je niet elke keer het hoofdmenu voorgelezen door je spraakcomputer als je van pagina naar pagina gaat.

Naast dit soort best practices te gebruiken, hebben wij veel kennis in huis van webstandaarden. Door ons hieraan te houden en foutloze HTML te schrijven zorgen wij dat onze websites optimaal zijn voor hulpsoftware (zoals schermlezers). En help je mensen met een visuele of lichamelijke beperking dus makkelijker en sneller om info te vinden op je site. Als bonus wordt de site hierdoor ook beter vindbaar voor zoekmachines zoals Google.

Zorgen dat iedereen digitaal mee kan doen, betekent ook dat wij ervoor zorgen dat onze websites net zo’n mooie ervaring zijn op een 3e hands rammel PC als op de nieuwste MacBook Pro.

Onafhankelijke thumbs up

Voor ons was het een mooie opsteker dat onze inclusiviteit-inspanningen ook door externe experts werden erkend. Voor de overheidswebsite WaarZitWatIn deed een onafhankelijk bureau, Swink, een audit. Nu weten we 100% zeker dat de site te gebruiken is voor iedereen en daarmee aan alle richtlijnen voldoet.

Toegankelijkheid is niet een niche onderwerp: uit onderzoek blijkt dat 43% van de mobiele gebruikers één of meerdere toegankelijkheids features gebruikt.
Rolf Coppens, Creative Director

Verdere ontwikkelingen

We vinden het onderwerp inclusive tech zelf razend interessant en blijven ons hierin ontwikkelen. Ons ultieme doel is dat de website niet alleen functioneel toegankelijk is voor iemand met een beperking, maar dat we bijvoorbeeld een blind persoon ook echt dezelfde leuke bezoekerservaring kunnen bieden. Nog niet zo gemakkelijk. Hoe ga je bijvoorbeeld om met video of een kaart? Voor de Gemeente Amsterdam zijn we bezig met een vernieuwde versie van Schoolwijzer, en hierin kijken we hoe dat mogelijk zou zijn. Zo onderzoeken we of het mogelijk is om de informatie die een grafiek visueel geeft ook te vertalen in één korte boodschap in woorden, zodat de schermlezer alleen die voorleest. We houden je op de hoogte en delen graag onze kennis.

Toegankelijkheid is geen check achteraf. We hebben audits voor toegankelijkheid onderdeel gemaakt van onze development sprints.
Jelmer Boomsma, Strategist