Waarom een alt-tekst belangrijk is

Wat is een alt-tekst?

Een alt-tekst is een beschrijvende tekst die aan een afbeelding op een website wordt toegevoegd. Deze tekst wordt weergegeven wanneer de afbeelding niet kan worden geladen of als de gebruiker de afbeelding niet kan zien, bijvoorbeeld omdat de gebruiker blind is of een beeldschermlezer gebruikt.

De alt-tekst is belangrijk

En daarom raden wij aan om deze zoveel mogelijk te gebruiken. Deze alt-tekst wordt namelijk gebruikt om:

  • Blinde of slechtziende websitebezoekers te voorzien van informatie over wat er op de afbeelding te zien is. Zij zien de afbeelding niet of slecht. Veel van deze bezoekers maken gebruik van hulpprogramma’s die tekst voorlezen of omzetten in braille. Hierdoor krijgen blinde en/of slechtziende bezoekers ook mee wat er op een afbeelding staat.
  • Aan te geven waar de afbeelding over gaat wanneer de (afbeeldingen op de) website niet goed worden geladen door bijv. een slechte internetverbinding of een technische storing.
    Op zulke momenten wordt dan wel de alt-tekst van je afbeelding getoond.
  • Zoekmachinerobots te voorzien van informatie: door een alt-tekst in te voeren worden afbeeldingen ook geïndexeerd in zoekmachines en zal het dus een positieve invloed hebben op de SEO van je website.

In het kort: het toevoegen van een alt-tekst aan afbeeldingen is belangrijk voor de toegankelijkheid van een website: het helpt mensen met een visuele beperking om de inhoud van een afbeelding te begrijpen. Daarnaast helpt het ook de SEO van je website. En dat is natuurlijk mooi meegenomen.

Hoe schrijf je een goede alt-tekst?

De alt-tekst hoort (alleen) te beschrijven wat er zichtbaar is op de afbeelding.

Laten we eens kijken naar de volgende situatie. We hebben een afbeelding die in combinatie met tekst gebruikt wordt. Deze afbeelding toont een hond die een jas draagt

Een zwarte mopshond met een rood, wit, blauw gestreept jasje aanEen hond met een jasje aan.

Honden dragen soms een jasje in de winter om hen te beschermen tegen de kou. Honden hebben geen dikke onderhuidse vetlaag om hen warm te houden in koud weer. Daarom hebben ze soms extra hulp nodig om warm te blijven.

Een jasje kan ook helpen bij het drooghouden van de hond als het regent of sneeuwt.

In dit voorbeeld vormt de afbeelding een aanvulling op de aangrenzende tekst die het doel van dit jasje uitlegt. Een kort tekstalternatief is voldoende om de informatie te beschrijven die visueel wordt weergegeven maar niet wordt uitgelegd in de tekst.

In dit geval is een goed tekstalternatief “Een hond met een gestreept jasje aan”. Mocht je mensen die de afbeeldingen niet kunnen zien, een meer rijke en gelijkwaardige beleving geven, dan kun je er ook voor kiezen om nog wat meer (feitelijke) informatie op te nemen in je alt-tekst. Bijvoorbeeld: “Een zwarte mopshond met een rood, wit, blauw gestreept jasje aan”.