The Ocean Cleanup start de grootste oceaanschoonmaak ooit

The Ocean Cleanup is gaande

De grote plastic opruimactie van de oceanen is begonnen. The Ocean Cleanup, een idee waar nu al vijf jaar lang aan gewerkt wordt, lanceerde hun eerste beta systeem: een 600 meter lange arm die vijf ton plastic per maand kan vangen. Dit betekent dat 90% van de oceanen plasticvrij kan zijn in 2040. Vanaf de start van The Ocean Cleanup is Grrr hun design en digitale partner. Creatief directeur Rolf Coppens: “We zijn trots om als creatief digitaal bureau bij te dragen aan dit ambitieuze project.”

Haastige spoed

De plastic soep wordt alsmaar groter. De grootste bevindt zich tussen Hawaii en California: The Great Pacific Garbage Patch. Waar het ons ecosysteem nu al veel schade aan doet zal het uiteindelijk ook onze gezondheid en economie raken. De oplossing van The Ocean Cleanup voor het probleem is tweezijdig: je pakt het probleem aan bij de bron, en ruimt het plastic op wat al jaren door de zee drijft.

The Ocean Cleanup zal de tijd nemen om te leren van de eerste lancering. Maar zoals Lonneke Holierhoek, chief operating officer van The Ocean Cleanup benadrukt: “Er zit haast achter dit project. De urgentie is hoog om de oceanen zo snel mogelijk plastic vrij te krijgen en de schade door het ronddrijvende plastic te beperken.” Dat de urgentie hoog is laat ook het meest recente onderzoek van World Economic Forum zien: in 2050 bevatten de oceanen meer plastic dan vis.

Rolf Coppens: “Met Grrr zijn we vanaf een vroeg stadium betrokken bij The Ocean Cleanup. Zo hielpen we de organisatie groeien door strategische communicatie in te zetten om meer talent en investeerders aan te trekken, en ontwikkelden we digitale tools om dit publiek te bereiken.”

“We creëerden voor deze lancering een pagina waar de gehele lancering live te volgen was. Met onder andere berichten vanaf het vaartuig zelf en een update van de actuele locatie van system 001 in elke fase”, developer Koen Schaft.

Een trots Grrr team

Grrr is een bureau dat zich inzet voor zinnige zaken. Rolf Coppens: “Dat betekent voor ons werken voor ngo’s, (semi)publieke instellingen en startups zoals The Ocean Cleanup. We zijn trots bij te mogen dragen aan dit mooie einddoel, en extra trots door de vele aanprijzingen.”

Hieronder een comment van Elon Musk aan de developer community van Reddit en onze eigen klant die het technische werk wat we uitvoerden voor The Ocean Cleanup waardeert.