‘We moeten af van de afvinkcultuur in digitale toegankelijkheid’ interview met Doris de Jager

Digitale toegankelijkheid, accessibility en inclusie

Bij GRRR vinden we het belangrijk dat digitale diensten voor iedereen toegankelijk zijn. Daarom werken we voor en mét initiatieven als Studio Inclusie en Code Diversiteit en Inclusie, delen we hierover kennis op symposia en investeren we in onderzoek. Zo werkt werkt Doris de Jager momenteel bij GRRR aan een onderzoek naar  web accessibility op de user experience (UX) van visueel beperkte gebruikers (blind of slechtziend)gebruikers. Wij interviewden Doris over haar onderzoek en haar drijfveren. 

Waar gaat je onderzoek over?

Mijn onderzoek gaat over de invloed van web accessibility op de user experience (UX) van visueel beperkte gebruikers (blind of slechtziend). Het web en al haar content speelt een centrale rol in onze samenleving. Helaas is toegang tot deze webcontent niet vanzelfsprekend voor mensen met een functiebeperking. Aangezien webcontent grotendeels visueel is, is het voornamelijk voor visueel beperkte gebruikers problematisch om toegang te krijgen tot webcontent. Om deze toegankelijkheid te vergroten, kunnen developers gebruik maken van de WCAG richtlijnen (Web Content Accessibility Guidelines). 

Uit onderzoek blijkt nu dat die richtlijnen niet bereiken waarvoor ze bedoeld zijn. Ze zijn teveel gericht op vindbaarheid en te weinig op de volledige user experience. Het lijkt dus nog teveel op een afvinkcultuur: ‘ja, de pagina is vindbaar voor mensen met een visuele beperking; WCAG check!’. Waar we naartoe moeten is een betekenisvolle webervaring voor alle bezoekers. Ik onderzoek nu hoe we daar kunnen komen.

<p>Het lijkt dus nog teveel op een afvinkcultuur: ‘ja, de pagina is vindbaar voor mensen met een visuele beperking; WCAG check!’</p>

Wat wil je bereiken?

Als ik er aan kan bijdragen dat gebruikers met een visuele beperking een gelijkwaardige UX hebben als gebruikers die wel kunnen zien zou ik daar erg blij mee zijn.

Hoe pak je dat aan zo’n onderzoek? 

Door middel van user-tests met visueel beperkte gebruikers wil ik inzicht krijgen in hoe zij web content gebruiken en welke mogelijke problemen zij ervaren. Deze kennis wil ik aanvullen met interviews waarmee ik diepte inzicht wil krijgen in hun ervaring met het web en hoe zij dit verbeterd zouden willen zien. Deze aanbevelingen ga ik verwerken in een prototype en opnieuw testen. Hiermee wil ik testen of deze aanbevelingen echt voor een prettigere UX zorgen. 

Wat is je persoonlijke motivatie om je hier mee bezig te houden?

In 2020 komt er een wet die eist dat overheidsorganisaties hun websites toegankelijk maken voor mensen met een beperking. Hierdoor moeten steeds meer websites (en apps) eraan geloven en hun content toegankelijker maken. Maar hier zijn we dus nog lang niet. Zo sprak ik laatst met een blinde man van eind twintig, die mij vertelde dat hij het web alleen gebruikte voor noodzaak. Hij kon zich geen moment herinneren van een positieve ervaring met het web. Ik vind dit bizar aangezien zijn leeftijdsgenoten waarschijnlijk de hele dag door op het web zitten, in een digitale wereld die hij niet kan meemaken. Om deze redenen vind ik het belangrijk om dit onderzoek uit te voeren. Ik denk ik webtoegankelijkheid en een prettige UX voor blinden en slechtzienden een wereld van verschil kan maken en hun digitale inclusie enorm kan vergroten! 

Hoe kwam je bij GRRR terecht?

Eigenlijk door een tip van mijn broer (shout out naar Chiel)! Hij vertelde mij over een digital agency die zich inzet voor zinnige zaken, iets wat mij meteen super erg aansprak! Ik heb hiervoor user research gedaan voor de Rutgers Stichting en vind het tof om te werken voor meaningful businesses. Nadat ik de website had bekeken heb ik meteen het kantoor gebeld om te vragen of zij interesse hadden in een onderzoeksstagiaire. Een week later had ik een kennismakingsgesprek waarin we heel open hebben gepraat over de interesses van GRRR en mijn interesses, en zo zijn we tot een onderwerp gekomen en nu zit ik hier!

Wat wil je hierna gaan doen?

Als ik het onderzoek heb afgerond en mijn master heb gehaald ga ik eerst 3 weken duiken in de Filipijnen. Daarna wil ik aan de slag als UX researcher of designer (het liefst een combinatie!). Het lijkt me ook cool om mijn onderzoek bij GRRR uit te breiden met verschillende gebruikers met andere functiebeperkingen. Visueel beperkten zijn natuurlijk niet de enige groep gebruikers met beperkt toegang tot het web, dus het lijkt me interessant om hun behoeften ook in kaart te brengen!

 

Is er voldoende informatie te vinden over dit onderwerp? Zijn er veel mensen mee bezig of valt dat tegen?

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat er een relatie is tussen UX en web accessibility, alleen inzicht in wat deze relatie precies is en (nog veel belangrijker) hoe we dit concreet kunnen verbeteren mist op het moment. Web accessibility gaat momenteel nog te veel over functionaliteit, terwijl het web veel meer heeft te bieden dan dat. Er is nog (te) weinig onderzoek naar dit onderwerp wat kan bijdragen aan een meer positieve gebruikerservaring voor visueel beperkte gebruikers. Vooral concrete verbeterpunten missen waarmee developers en designers aan de slag kunnen. Het probleem is duidelijk maar hoe we het kunnen oplossen is nog een raadsel. Ik merk wel dat het een onderwerp is wat erg leeft onder developers en designers. Ik krijg veel vragen over mijn onderzoek en of ik inzichten wil delen. Ik denk dat veel developers en designers wel hun web content wel toegankelijker willen maken maar toch valt het tegen hoeveel websites en apps dit in werkelijkheid zijn. Toegankelijkheid is nou eenmaal meestal niet de hoofdprioriteit. 

Meer weten over ons onderzoek naar accessibility?

We wisselen graag van gedachten. Neem contact op met Doris als je input of feedback hebt over haar onderzoek. Ook is Doris nog op zoek naar slechtziende mensen tussen de 18 en 50 jaar die deel willen nemen in een gebruikerstest. Ben jij of ken jij iemand? Mail Doris op doris@grrr.nl.